Is RVS echt roestvrij
RVS wordt ook wel roestvast of roestvrij staal genoemd. Het RVS is en legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Er worden ook nog andere elementen aan toegevoegd zoals stikstof, silicium, titanium, molybdeen en mangaan. De benaming roestvrijstaal is ingeburgerd maar wordt door de echte vakman liever niet gebruikt. De vakman spreekt liever over roestvast staal omdat RVS ook wel roest.
Gesloten roest laag
RVS buizen en RVS platen roesten dus wel. Bij de RVS buizen en RVS platen zal de oxidehuid die er ontstaat, het materiaal wat eronder ligt beschermen. De oxide huis is zo hecht en dicht, dat het materiaal wat onder het gesloten oxidelaagje ligt niet met de zuurstof in aanraking komt. Er is dus geen verdere roestvorming mogelijk. Een dergelijk materiaal, die ook deze eigenschap heeft, is aluminimum. Dit materiaal heeft dus ook wel een roest laag maar dat is ook een gesloten roest laag, waardoor het materiaal dat onder die laag ligt, wordt beschermd. Het materiaal zal daarom niet verder roesten dan de gesloten roest laag. Het roest dus wel.
Roesten
RVS materialen kunnen soms wel gaan roesten. Dat is namelijk mogelijk als het RVS in aanraking komt met chlorides of door de verontreinigen van gewoon staal wat dus wel roest. Door alle verontreinigingen te verwijderen weet je zeker, dat je een materiaal hebt, dat roestvast is. Je kunt dat doen door het materiaal te beitsen. Hierbij worden dan alle verontreinigen weggenomen.
Toepassingen
VRS wordt vooral in de industriƫle sector gebruikt, maar zeker ook voor designproducten. Voor de industriƫle sector kun je denken aan het maken van tanks, machineonderdelen en bijvoorbeeld bouten en moeren. Voor de designproducten aan bijvoorbeeld sierhekken, bouten en moeren. Ook worden er designproducten van gemaakt voor in- en exterieur. Het RVS (roest vast staal) is een van de meest duurzame producten die gebruikt worden.