Ventilatierooster – waarom je deze moet hebben
Vochtdruppels op je ramen, schimmel in de badkamer, uitgezet hout, zilvervisjes en gezondheidsklachten. Dit zijn dingen die regelmatig voorkomen in huizen die geen of slechtwerkende ventilatieroosters hebben. Om deze problemen tegen te gaan kun je vochtvangers, zilvervisdoosjes en schimmelreinigers aanschaffen. Helaas is dit vaak een kortetermijnoplossing en beperkt effectief. Voor op langere termijn is aan te raden om je ventilatieroosters aan te schaffen (of als je deze al hebt: te checken).
Wat is een ventilatierooster en welke soorten zijn er?
Een ventilatierooster is een rooster die de luchtroom onder controle houdt in huis. Er zijn twee verschillende soorten ventilatieroosters (ook wel: ‘’luchtroosters’’), namelijk muurroosters (gevelroosters), raam- en deurroosters.
Als er geen mechanische ventilatie is in huis, dan zijn muurroosters noodzakelijk om continue luchtstroom in huis te hebben. Raam- en deurroosters kunt je laten plaatsen als er wel sprake is van een mechanisch ventilatiesysteem of wtw-unit. Deze helpen namelijk de frisse luchtstroom in een huis te bevorderen. Tegenwoordig zijn ventilatieroosters ook in verschillende kleuren te verkrijgen. Dit kost echter wel wat meer geld dan standaardkleuren. Standaard zijn de roosters verkrijgbaar in de kleuren wit, aluminium en beige.
Waarom is een ventilatierooster belangrijk?
Frisse lucht in huis is belangrijk om vochtproblemen, schimmel en gezondheidsklachten tegen te gaan. Dankzij een ventilatierooster kan de vervuilde lucht uit je huis gaan en frisse lucht naar binnen stromen. Het is belangrijk om te weten dat luchten niet hetzelfde is als ventileren. Ventileren zorgt namelijk voor het vervoeren van verse lucht en het afvoeren van vervuilde lucht. Met luchten wordt vervuilde lucht niet afgevoerd.
Ventilatieventielen en raamroosters reinigen
Het is belangrijk om ventilatieventielen en raamroosters regelmatig te laten reinigen. Als deze te veel vuil bevatten, kan dit zorgen voor onvoldoende ventilatie. Gevolgen hiervan zijn vochtproblemen als schimmel, vocht binnen de ramen, zilvervisjes en in zeer ernstige gevallen: gezondheidsproblemen. Het is voor veel mensen lastig om een ventilatieventiel en ventilatierooster zelf schoon te maken, daarom besteden zij deze klus meestal uit aan een professioneel bedrijf.
Een goede reiniging van je ventilatierooster bevat de volgende punten:
- Stofvrij maken.
- Ventilatieventielen van ventilatieroosters en raamroosters inregelen op de juiste waarde gecontroleerd op luchthoeveelheid.
- Een sticker met de naam van de ruimte plaatsen aan de binnenzijde van het rooster.
- Ventilatieventielen waarborgen om ontregeling te voorkomen.
Roosters en geluid
Een mechanisch ventilatiesysteem dat goed is afgesteld en op de juiste manier is gemonteerd, zal geen lawaai bij de roosters moeten maken. Het is wel mogelijk dat er sprake is van meer geluid bij de hoogste stand, maar deze wordt niet de hele dag door gebruikt (koken, douchen). Als er wel geluid door je ventilatiesysteem komt, dan zou je deze kunnen dempen op verschillende manieren. Hoewel dit de geluidsoverlast misschien tegen zou kunnen gaan, is het beter om dit niet aan te raden. Zo ontstaat er namelijk meer luchtweerstand, en dat kost weer extra veel stroom. Mocht je echt veel last hebben van het geluid, dan kun je beter het ventilatiesysteem goed laten inregelen en instellen.
Doe de ventilatiecheck!
Ben je benieuwd hoe jouw luchtvochtigheid in huis is? Doe de gratis (online) ventilatiecheck van Feenstra.