June, 2017

now browsing by month

 

Wanneer schaf je een waterontharder aan?

Woon je in een gebied waar het kraanwater veel kalk bevat? Overweeg je daarom om een waterontharder aan te schaffen? Een waterontharder is een apparaat dat ervoor zorgt dat hard water, water met veel kalk, wordt omgezet in zacht water. Een waterontkalker wordt gezien als een soort klein waterzuiveringsinstallatie. De ontkalker beschikt over een filter met harskorrels. Deze harskorrels, die geladen zijn met natriumionen oftewel zout, zorgen ervoor dat het magnesium en de kalk uit het water wordt getrokken.

Aanslag op keukenapparaten


Hard water is niet ongezond, maar bevat magnesium en calciumcarbonaat. Dit zorgt ervoor dat er aanslag ontstaat op de keukenapparaten die in aanraking komen met het water. Denk bijvoorbeeld aan een waterkoker. Daarnaast verslechterd hard water ook de werking van zeep. De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse hardheid (Dh). De vorming van kalksteen vindt al plaats bij 3 Dh. Je kunt het beste een waterontharder aanschaffen wanneer er een waterhardheid van 5 Dh door de kraan spoelt. Met de waterontharder haal je niet alle stoffen eruit. Magnesium en calcium is ook goed voor je lichaam. Je kunt daarom je waterontharder zo instellen dat het apparaat niet alles uit het harde water haalt. Door het calcium in het harde water kan de smaak van de thee of koffie erg veranderen. Je zult merken wanneer je een waterontharder aanschaft, dat het water weer lekker smaakt.

Voordelen van een waterontharder

Er zijn een aantal redenen waarom je zou kiezen voor het plaatsen van een waterontharder. Allereerst krijgen huishoudelijke apparaten een lange levensduur. De levensduur kan door het gebruik van zacht water al met 30 procent toenemen. Ten tweede zullen de stookkosten dankzij zacht water verminderen. Dit komt doordat hard water de leidingen kunnen dichtslibben. Je verbruikt daarom meer energie omdat er minder water het systeem bereikt.