February, 2017
now browsing by month
Is RVS echt roestvrij
RVS wordt ook wel roestvast of roestvrij staal genoemd. Het RVS is en legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Er worden ook nog andere elementen aan toegevoegd zoals stikstof, silicium, titanium, molybdeen en mangaan. De benaming roestvrijstaal is ingeburgerd maar wordt door de echte vakman liever niet gebruikt. De vakman spreekt liever over roestvast staal omdat RVS ook wel roest.
Gesloten roest laag
RVS buizen en RVS platen roesten dus wel. Bij de RVS buizen en RVS platen zal de oxidehuid die er ontstaat, het materiaal wat eronder ligt beschermen. De oxide huis is zo hecht en dicht, dat het materiaal wat onder het gesloten oxidelaagje ligt niet met de zuurstof in aanraking komt. Er is dus geen verdere roestvorming mogelijk. Een dergelijk materiaal, die ook deze eigenschap heeft, is aluminimum. Dit materiaal heeft dus ook wel een roest laag maar dat is ook een gesloten roest laag, waardoor het materiaal dat onder die laag ligt, wordt beschermd. Het materiaal zal daarom niet verder roesten dan de gesloten roest laag. Het roest dus wel.
Roesten
RVS materialen kunnen soms wel gaan roesten. Dat is namelijk mogelijk als het RVS in aanraking komt met chlorides of door de verontreinigen van gewoon staal wat dus wel roest. Door alle verontreinigingen te verwijderen weet je zeker, dat je een materiaal hebt, dat roestvast is. Je kunt dat doen door het materiaal te beitsen. Hierbij worden dan alle verontreinigen weggenomen.
Toepassingen
VRS wordt vooral in de industriële sector gebruikt, maar zeker ook voor designproducten. Voor de industriële sector kun je denken aan het maken van tanks, machineonderdelen en bijvoorbeeld bouten en moeren. Voor de designproducten aan bijvoorbeeld sierhekken, bouten en moeren. Ook worden er designproducten van gemaakt voor in- en exterieur. Het RVS (roest vast staal) is een van de meest duurzame producten die gebruikt worden.
Tadelakt: natuurlijk pleisterwerk voor badkamers
Tadelakt is pleistermateriaal of stuc op basis van kalk die uitermate geschikt is voor vochtige ruimtes zoals badkamers en wc’s omdat het waterdicht is. Toch is deze manier van afwerking nog niet zo bekend. Dat is jammer, want het natuurlijke materiaal biedt vele voordelen en ziet er prachtig uit.
Wat is tadelakt?
Het materiaal tadelakt komt van oorsprong uit Marokko waar de berbers het gebruikte om de wanden van hun badhuizen mee af te werken. Het polijsten van de wanden na het aanbrengen gebeurt vaak op traditionele wijze waarnaar de wanden in worden gesmeerd met olijfoliezeep om de afwerking zijn waterdichte eigenschap te geven.
Tadelakt ziet er warm uit en is onderscheidend door de unieke tekening in de stuc die iets weg heeft van de tekening in een marmeren steen. In de grijze tint wordt het vaak vergeleken met Betoncire. Het materiaal is behalve dat het waterdicht is ook zeer slijtvast.
Wat is er mogelijk?
Tadelakt heeft een rijke uitstraling en kan in diverse zachte kleuren worden geleverd door het toevoegen van speciale kleurpigmenten. Niet iedereen kan tadelakt aanbrengen. Het vereist een zeer kundige specialist met ervaring om de tadelakt op de juiste manier tot zijn recht te laten komen.
Tadelakt is zeer geschikt voor badkamers, keukens en wc’s door de waterdichte eigenschappen van de afwerking. Het materiaal wordt door veel mensen gekozen die hun ruimtes een Zuid-Europees of Afrikaans karakter willen geven. Het kan ook gebruikt worden als ombouw voor baden en wastafels.
Tadelakt aan laten brengen door specialist
De traditionele wijze van aanbrengen maakt het een arbeidsintensieve en lastige klus die niet voor iedereen is weggelegd. Bekijk daarom voordat u een specialist in de armen neemt naar zijn portfolio om er zeker van te zijn dat hij of zij kwaliteit kan bieden.
Wilt u meer weten over dit prachtige natuurlijke materiaal of het eens met uw eigen ogen bekijken? Bezoek dan de showroom van CMI in Volendam. Lees u alvast in over tadelakt op hun website: www.cmnt.nl.